Καλέντουλα.

Η ομορφιά του άνθους της αδιαμφισβήτητη. Εκτός όμως, από το κάλος της, η καλέντουλα η «φαρμακευτική», όπως είναι το επίσημο όνομά της, φημίζεται και για τις ευεργετικές της ιδιότητες, καθώς το έλαιό της περιέχει συστατικά που συμβάλλουν στην φροντίδα του δέρματος.
Οι χρήσεις της; Πολλές.
Οι ιδιότητές της; Ακόμα περισσότερες.


Οι θεραπευτικές αρετές της καλέντουλας είναι αναγνωρισμένες από τον 12ο αιώνα όπου και συναντάται η καλλιέργειά της σε κήπους ελληνικών, ρωμαϊκών, αραβικών και ινδικών σπιτιών καθώς θεωρούταν θεραπευτικό βότανο αλλά και βασικό συστατικό σε καλλυντικά, φαγητά, ακόμα και υφάσματα.

Στη σύγχρονη εποχή, το έλαιο της καλέντουλας είναι ιδιαίτερα δημοφιλές λόγω της κατευναστικής του δράσης ενάντια στις φλογώσεις. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ήπιων δερματικών ερεθισμών, τη θεραπεία της ακμής, την επούλωση παλαιών και νέων ουλών, την επούλωση του σκασμένου δέρματος. Είναι επίσης ιδανικό για τσιμπήματα και κοψίματα χάρη στη βαθιά επουλωτική του δράση και είναι κατάλληλο ακόμα και σε βραδέως ιάσιμες πληγές.

Μελέτες που διεξήχθησαν για μεγάλους φαρμακευτικούς ομίλους, δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα καλέντουλας έχουν αντι-ιικές, αντι-γονιδιοτοξικές, αντι-φλογιστικές, αντι-βακτηριδιακές, αντι-μυκητιασικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ οι βαθιά επουλωτικές της ιδιότητες προκύπτουν από την πλούσια περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή και καροτονοειδή.

Στην κοσμετολογία, χρησιμοποιείται κατά βάση σε κρέμες και gel για την επούλωση του σκασμένου δέρματος και την βαθιά ενυδατική της ιδιότητα.
Γνωρίστε την κρέμα Calendula της Ag Pharm για εντατική ενυδάτωση εδώ.